Hvordan skrive anbud?

En vunnet anbudskonkurranse kan potensielt bety flere millioner kroner i inntekter for en bedrift. Derfor er det viktig at alt er på plass. Kanskje er det aller viktigste hvordan du formulerer deg. Anbudsteksten spiller en viktig rolle, og denne bør du bruker godt med tid på.

Men hvordan skriver du egentlig et anbud? Prosessen varierer noe fra anbud til anbud, men det finnes mange generelle tips. I denne artikkelen skal vi se på hvordan du skriver en best mulig anbudstekst!

To personer som står klare til å bistå en annen person med anbudstekst

Les godt gjennom alle dokumentene

Et undervurdert element ved skriving, er faktisk å lese. Spesielt viktig er det å lese tekstene i en anbudskonkurranse, da din anbudstekst tross alt er et svar til konkurransen. Vi anbefaler at du leser gjennom dokumentene flere ganger og gjerne lager notater ved siden av.

Sikre deg at du setter deg inn i kravene og forstår hva prosessen går ut på. Spør gjerne innkjøper om de spørsmålene du måtte ha. Disse blir delt i plenum, sammen med svarene, slik at andre i anbudskonkurransen også kan se det. Andres spørsmål/svar kan også sees av deg, og vi anbefaler å se på disse.

Kunngjøring av anbud på en plattform

Skriv formelt, men personlig

Det viktigste er selvfølgelig å skrive en profesjonell tekst. Allikevel trenger det ikke være upersonlig og dødt. Krydre gjerne språket litt, og legg til personlig preg i tekstene. Det er et menneske som skal lese anbudsteksten din – ikke en robot. Skriv allikevel formelt, slik at det oppfattes profesjonelt.

Et personlig preg kan for eksempel være en hilsen i starten av anbudsteksten. Du kan også avslutte teksten med en oppfordring til å ta kontakt dersom innkjøper skulle ha spørsmål. På denne måten blir ikke teksten så strukturert og robotaktig at din personlighet aldri kommer gjennom.

Anbudstekst i flere dokumenter, med en penn og e-post ikon

Vis forståelse for anbudet

Skal du skrive en god anbudstekst, er du nødt til å vise en forståelse for oppdraget. Det er nettopp derfor du skal lese dokumentene i konkurransen godt først. Nå skal denne forståelsen anvendes i besvarelsen. Bruk helst samme ord/språk i svaret som i utlysningen.

Et godt tips er å referere direkte, gjerne med sitater, til utlysningen. Deretter kan du besvare ved siden av disse. Vis en full forståelse for hva kunden sier, og uttrykk gjerne også hvordan din bedrift har opplevd samme situasjon, problem, løsning eller lignende.

To eksperter som står med hvert sitt anbudstekst-dokument

God norsk feiler aldri

Uansett hvor godt du svarer på anbudet, vil språket være helt avgjørende. Dårlig norsk med skrive- og grammatikkfeil vil distrahere leser og føre til at det gode budskapet ikke kommer frem. Vi anbefaler derfor å korrekturlese og språkvaske teksten flere ganger før du leverer anbudet.

Det er verdt det med tanke på at en eventuell tildeling kan utgjøre millioner i inntekter. Mange hopper over denne prosessen for å spare noen tusenlapper. Husk på at bare få poeng skiller de beste anbudene, og språket kan faktisk være en avgjørende faktor.

Eksperter som ser gjennom et anbud

Motta hjelp til å skrive anbud!

Trenger du hjelp til å skrive anbud? Det er ingen enkel oppgave å skrive en anbudstekst. Her er det mye du skal ha styr på, og du må dessuten skrive organisert og tydelig. Ikke alle klarer å produsere slike tekster. Da er det best for mange å investere i hjelp til å skrive anbud.

Din Anbudstekst har spesialisert oss på å skrive gode tekster i anbudsprosesser. Vi kjenner anbudsprosessen ut og inn, og vi hjelper deg gjerne med å skrive din tekst. Ta kontakt for en hyggelig prat i dag!